Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

een gestileerde, ongekleurde swastika op zwarten grond. Langs den bovenrand van binnen en buiten een roode rotanreep, door rotanvezels bevestigd. De binnenzijde bruin gekleurd. — Dient tot het bewaren van eetwaren. Gekocht te Posso. Gorontalo. Dm. 24,5 X 25, h. 8,5 cM.

43/22. Mandje, als voren (bingka), dochgrooter; het patroon der buitenzijde bestaat uit, met de toppen naar elkander gekeerde, zwarte driehoeken op ongekleurden grond. Op den bodem vier vierkanten. Overigens als voren. — Gekocht te Posso. Gorontalo.

Dm. 29 X31) h* n,5 cM.

1647/1337. Snippermand, in den vorm van eene afgeknotte, vierzijdige pyramide, van boven het wijdst; de schering bestaat uit verticale, platte bamboereepjes, die onder den, door een vierkant plankje gevormden bodem uitsteken en aangepunt zijn; in de hoeken heele bamboes, die als pooten uitsteken en in de onderhoeken met rotanvlechtwerk zijn vastgebonden1). De schering bestaande uit smalle rotanreepjes, in horizontale gangen (één op, één neer) doorgevlochten; de bovenrand geheel met rotan omwoeld, daaronder aan de buitenzijde een bruine reep bamboe doorgestoken. Aan den onderrand eene rotanlus. Toradja's.

H. 48, dm. 10,5—24 cM.

1647/846. Doos (timbolo bolano"), van boomschors, achtkantig, de opstaande wanden met uitstekende ribben op de hoeken en door dergelijke ribben in rechthoeken met smallere randen verdeeld. In de smalle randen wit en zwarte spiralen, door micaplaatjes bedekt, de middenrechthoeken benaaid met geel geverfde bladen, waarop wollen borduursel in verschillende vormen en met randen van zwart blad, met rood garen vastgenaaid en waarin micaruitjes. Onder- en bovenrand van de doos met rood geverfd blad bekleed, de ribben met gebloemd katoen. Het deksel in de doos passend en met ingezonken bovenvlak; de aldus ontstane rand van binnen met zwart, van boven met rood, van buiten met wit blad bekleed; het ingezonken bovenvlak bestaande uit eene dubbele laag gevlochten, smalle pandan-reepen, de onderste rechthoekig en ongekleurd, de bovenste zigzagvormig, met zwarte en ongekleurde zigzaglijnen. Posso.

H. 12, dm. 19 cM.

l647/3S°- Twee mandjes, in den vorm van eene ananasvrucht, rechthoekig van lontarbladreepen gevlochten; de punten gevormd door dubbele vouwen in de inslagreepen8). De beide manden met een touwtje aan elkaar gebonden. In het inwendige rammelende stukken eierschaal. Toradja's.

H. 14, dm. 7,5 cM.

1647/853. Mandje (boeah boetoene*), van rechthoekig gevlochten, ongekleurde «Var-bladreepen in den vorm van eene vrucht. Vierzijdige pyramide met ronden steel tegen den bodem, in den top de reepen aan elkaar geknoopt. Door overvlechting van gele, rose, paarse en groene reepen is het dikste deel geblokt. Aan den, in puntjes eindigenden steel een gedraaid touwtje. Posso.

H. 8, dm. 8 cM.

1647/852. Als voren (nanasi), van rechthoekig en diagonaal gevlochten silar-bladreepen, in den vorm van eene ananasvrucht. De reepen ongekleurd, zwart en rood; over de geheele oppervlakte zijn in de reepen knepen en vouwen gelegd, die rijen uitstekende punten vormen6). Posso.

H. 18,5, dm. 9 cM.

1) Mason, Vocobulary, 25, s. v. knotwork.

2) Zie Jasper, Vlechtwerk, p. 163, fig. 230.

3) Mason, Vocabulary, s. v. curlwork en fig. 16.

4) Jasper, Vlechtwerk, 193.

5) Mason, Vocabulary, i. v. curlwork en fig. 16.

Sluiten