Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

zedig, stil en bescheiden, zoo door en door fatsoenlijk en eerlijk was. En later was dit kind getrouwd met een braven gezel, die goed zijn brood verdiende, en wien zij een trouwe, voorbeeldige echtgenoote en moeder zijner kinderen werd.

Er was voor haar een intiem genoegen in het kleine meisje al vroeg in te wijden in weldoen. En Cornélie was er met hart en ziel in; ook zij breide polsjes en kousjes en mutsjes en bouffantes voor arme kinderen, en menig stuk speelgoed, dat zij van haar tantes tot belooning kreeg getuigde van haar ijver. Een mooi klein kabinet had zij op deze wijze verdiend, en eenschrjjftefeltje, óok voor de poppenkamer, met snoeperige laadjes en hokjes; en een linnenbakje van mahoniehout met een bouquet van satijnhout ingelegd en een pop, een dienstbode, met stjjf-gestreken paars katoentje en witten borstdoek en een gepgpt kornet om het zwart geschilderde haar van den houten kop... En ook als belooning had zij een geheel uitzet mogen naaien voor haar lievelingspop Aagje, met het echte haar en het wassen gezicht, en onder toezicht van de tantes ontbrak er niets, geen bal-japon en geen huis-jurk, geen morgen-toilet en geen pelisse-mantel, terwijl de tantes de garderobe completeerden met een crinoline, een parasolletje van paarse zij en witte kant en met een ivoren stok, hoedjes van stroo en van fluweel, en „kapseltjes" van bloemen en lint.

Keetje en zij waren regentessen van het Proveniershuis; en vaak nam zjj Cornélietje mee op een bezoek; en menigmaal sloeg de slagklok

Sluiten