Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Hoe is dat vuur te bekomen? Moeilijk is het antwoord op deze vraag. Verschillende antwoorden worden trouwens gegeven; Zeker is het, dat omgang met menschen van groote geestkracht weldadig is voor onze eigene geestdrift. De werken van groote geesten te lezen, het woord, van groote mannen te hooren, zier daar een middel. Maar er is nog een ander. Wiens ziei is als een gesprongen vioolsnaar; wiens werkader is doorgesneden; wie door het lot vermoeid is — die vange aan te arbeiden. Aan alle redeneering make men een einde en neme het werk op. Hoe verder men komt, des te gemakkelijker wordt het dan. Eindelijk krygt de arbeid macht over ons — en de beginselen der geestdrift zyn aanwezig.

„IN DEN AANVANG IS DE DAAD".

Kan er te veel geestdrift zijn? Misschien wel. De week heeft maar één Zondag — wy' leven van zuurstof, en toch heeft de lucht, die wy inademen, maar zuurstof voor een vy'fde gedeelte. Te ver gevoerde geestdrift verteert.

Toch is het nog niet zoover, dat we tegen overmaat van geestdrift hebben te waarschuwen. Verslappende invloeden, aangeboren traagheid, flegma, ten kwade gebruikt vuur — van dat alles is er nog meer dan genoeg. Meer dan genoeg menschen zyn er, van wie

Sluiten