Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

ling plaats hebben, dan is de verhouding tusschen Maltose en Dextrine als 99 : 1.

Een vierde goed afscheidbaar produkt der hydrolyse van zetmeel, is het malto-dextrin (ook iso-maltose genoemd). Hetzelve is niet kristalliseerbaar, heeft een reductievermogen van 80 °/0 en kan — doch veel trager als maltose — door de cultuurgist in alcohol en koolzuur gesplitst worden.

Tusschen de Dextrinen die door koken met zuren, en degene die door de moutdiastase gevormd worden, bestaat er onder geen enkel opzicht verschil. Alle dextrinen lossen gemakkelijk in warm water op, zijn neerslaanbaar door Alcohol en kleuren zich door Jood rood of rood-violet. Dextrinen die bij hooge versuikeringstemp. gevormd worden, gaan niet zoo gemakkelijk in Maltose over. De schimmelzwamdiastase voert ze, in tegenstelling met de moutdiastase, even glad in vergistbare suiker over.

3. Maltose (Moutsuiker). Men geeft de maltose de formuul : Ci» Ho., On, hetgeen 342 gw. dl. daarstelt.

Maltose ontstaat in groote hoeveelheden door de inwerking van het moutdiastase op verkleisterd zetmeel en op dextrin. Het ontstaat ook, doch voorbijgaande, bij de inwerking van verdunde zuren op zetmeel. Zij is kristalliseerbaar, lost in alcohol op, reduceert Fehlingsproefvocht (haar deductievermogen = 66 % van dit van dextrose) en kleurt zich door jood niet. Maltose wordt door de gist en door vele schimmels bij gistingstemp. alsook door verdunde zuren bij kookhitte volstandig in dextrose overgevoerd. Zij is eene zwak-zoet smakende suiker en wordt onder den vorm van siroop tot verzachting der borst aangewend.

4. Dextrose (Glucose, Glycose, Druivensuiker, Zetmeelsuiker, Climax, Grape Sugar, enz. genoemd). De chemische formuul dezer suiker is : Ü6 H]2 Ü6, hetgeen 180 gewichtsdeelen voorstelt.

Dextrose is eene suikersoort die verbreid en meest altijd vergezeld van levulose in de natuur voorkomt.

Zij ontstaat door de inwerking van verdunde zuren en door de schimmelzwamdiastase op zetmeel, dextrin, maltose, cellulose en rietsuiker, doch uit laatstgenoemde suikersoort altijd met een gelijk gewichtsdeel levulose. Zij ontstaat ook uit het maltose en uit de rietsuiker door de invertase der gist, doch maar onmiddellijk voor de splitsing in Alcohol en Koolzuur.

De zuivere, gekristalliseerde druivensuiker wordt veel in Noord-Amerika en in Duischland bereid. Het meest wordt zij uit aardappelzetmeel en uit maïszetmeel bereid, doch op sommige plaatsen gebruikt men ook rijst-, manioka- en ander zetmeel.

Sluiten