Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Gerst (lichte) 57 kgr. extract Rogge 64 kgr. extract

» (zware) 62 » » Rijstmeel 78 » »

Tarwe 67 » » Aardappelen 19 » »

Maïs 68 » » Aardappelvlokken 74 » »

Maïsbloem 79 » » Aardappelzetmeel 80 » »

Maïsgrits (ontharte) 73 » » Haver 50 » »

» » 76 » » Boekweit 54 » »

Fijn mout 65 kgr. extract

Licht » 61 » »

Poldermout 63 » »

Massésuiker 87 » »

Bietsuiker 99 » »

Ruwe Bietsuiker 96 » »

Melasse 80 » »

Glucose 79 » »

Invertsuikersiroop 65 » »

Bierbereiding onder toevoeging van Aardappelen, Aardappelvlokken en Aardappelzetmeel.

Op 100 kg. mout kan men goed 200 kg. aardappelen gebruiken. Het bier gist gemakkelijk en is licht van kleur en aangenaam van smaak.

De aardappels geven een veel taaiere en dikkere massa als de granen, en zonder ijzeren kookvat en zonder stoomdruk laten zij zich bijlange niet zoo goed verarbeiden als de granen.

Om de aardappelen goed en gemakkelijk in eene wel verkleisterde brei over te voeren, moet men gebruik maken van een cuiseur, waarin men ze bij 2 a 3 atmosfeer gaar kookt.

De werkwijze is de volgende : Schudt de goed gewasschen aardappelen door het mangat in het kookvat, brengt ze, door stoom geven langs boven, in circa 20 min. tot bij ioo° C.. Laat het condensatiewater onafgebroken wegvloeien bij geopende luchtkraan. Als dat nu bereikt is, sluit men de luchtkraan, of beter, laat ze nog een weinig open en kookt in 30 a 40 min. tot op 2 a 3 atmosfeer. De condensatiewaterkraan sluit men zoohaast het water witachtig begint te worden van medegevoerd zetmeel. Als de gewenschte druk bereikt is, begint men met het afblazen o£ uitjagen der aardappelbrei. Dezelve wordt door eene van tanden voorziene uitmondingsbuis gejaagd, waardoor ze tot een fijne brei stukgeslagen wordt. De aardappelbrei komt in een macerateur terecht waarin zich het mout, met water vermengd, bevindt. De temp. en de hoeveelheid van het water wordt op de wijze geregeld dat het beslag, na het mengen,

Sluiten