Geen zoekvraag opgegeven

Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

dooreen gezet. Nadat het beslag 1/2 uur gestaan had, trok men de wort troebel af. Dit eerste aftreksel was eigenlijk niets anders dan eene lautermaische en bevatte nog zeer veel zetmeel; zij werd in een ketel >/4 uur lang gekookt en later terug op de bostel in de werkkuip gelaten. Nadat het eerste treksel afgetrokken was, liet men voor het tweede treksel, langs onder, kokend water toevloeien en bewerkte ondertusschen de massa duchtig met harken of vorken gedurende 2 uren; liet >/2 a 1 uur rusten en trok dan klaar af. Deze wort woog 6 a 8° Balling en werd in de ketel voor zwaar bier gebracht en daarin gekookt, zoohaast hij hoog genoeg gevuld was.

Met een weinig kokend water en de eerste wort, maakte men een derde treksel. Men roerde 1 uur, liet '/2 uur rusten en trok dan klaar af. Dit treksel werd met het tweede vereenigd en gedurende 3 ]l2 a 4 uren gekookt.

Men maakte nu nog 2 treksels met kokend water, om daaruit een soort klein- of tafelbier (pin) te bereiden.

De wort van het zware bier woog circa 120 Balling en die van het kleinbier circa 6° Balling. Men versneed met 20 a 25 % zeer oud bier, zooals nu nog in Waasland de gewoonte is.

Men stortte 24 a 26 kgr. graan voor eiken hectol. bier. Het zware bier bedroeg in volumen het 3/s van het geheele quantum bier. /

Voor het zware bier nam men 380 a 460 gr. Belgische hop per hectol. wort en voegde, om de kleur van het bier te versterken, dikwijls nog 60 a 80 gr. kalk per hectol. toe. Men stortte van 35 tot 40 kgr. graan per hectoliter inhoud der werkkuip.

Van den kookketel kwam de wort op den hopbak, en nadat alles goed afgezet was, van daar op de koelbakken. Zij werd des winters op 26 a 28, en des zomers op 24 a 250 C. afgekoeld en met 200 gr. dikbreiïge gist per hectol. aangesteld.

Men liet de met gist aangestelde wort 3^4 dagen in de geilkuip staan en trok dan af op vaten van x a 2 hectol. inhoud. Men vulde 2 a 3 maal aan, en als er geen gist meer uitgeworpen werd, sloeg men de vaten zachtjens toe en bracht ze in een meer koelen kelder.

Het beste Antwerpsch gerstebier werd na 6 a 8 maanden uitgeleverd, doch brouwers, welke met zeer oud bier versneden, leverden reeds na 5 a 6 weken uit.

Sluiten