Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

bleek mout 20 hl. ambermout 17 » bruin mout g » keukenzout 2 kilogr.

bleek mout 13 hl.

ambermout 9 »

zeer donker mout 9 » keukenzout 2 kilogr.

bruin mout 3900 kgr. ambermout 1300 » bleek mout 1300 >

Cocculus indicus 1,8 » Faba amara 2,7 » suiker 13 »

bleek mout 60 % kleurmout 12 % karamelmout 12 °/o maïsflakes 6 °/o rietsuiker 10 %

zeer bleek mout 6000 kgr. paradijszaad 1,8 » coriander 1 »

gekneusde oranje schalen 2 kgr.

bleek mout 10000 kgr. barnsteen geel

mout 1400 »

zoet hout 23 »

O

\ <

\ ~ I

f O

C/>

<ü )|

15

CJ <

bleek mout ambermout zoet hout melasse capsicum

2000 kgr. 1600 » 9 » 13 » 1,8 »

Het mout voor Scotch Ale wordt met water van 85° C. beslagen, zoodat de temp. in het besiag van eerst af op 69° C. komt te staan. Na l/i uur wordt zij op 75° Cels. verhoogd.

In vroegere jaren voegde men ook berkenhoutextract toe, doch al deze vreemdsoortige bijvoegsels schijnen in de laatste jaren uit de Engelsche brouwerijen geweerd te zijn.

Voor 100 kgr. gestort, gebruikt men de volgende hoeveelheden hop :

bij donkere bieren (Stout§) 1 '/i a 2 kgr.

» lichte » (Ales) 4 »

» bitter Ale 6 »

Gewone methode tot de bereiding van ondergistige Bieren.

In een apparaat (macérateur of hydrateur) welke hooger geplaatst is als de kookketel, roert men het gemalen graan met weinig koud water aan, en voegt dan warm water toe om eene temp. van 35-400 C. te bekomen. Tot deze bewerkingen gebruikt men 300 a 450 1. water per 100 kgr. graan.

Nadat het beslag '/«-i uur gestaan heeft, brengt men er een goed V3 deel van in den kookketel en kookt het onder gestadig roeren gedurende 20-30 min.. Tusschen 65 a 8o° C. gaat men met het

Sluiten