Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

B. — De behandeling van Maïs en Rijst met SOshoudend Water, alsmede de bereiding van

extreem geconcentreerd Beslag uit Maïs, Rijst, Dari en Rogge onder aanwending van Tarwe- Gerst- of Roggemout.

Voor wij tot de behandeling en verarbeiding van maïs en van de andere voornoemde graansoorten overgaan, dient er vooreerst gezegd, dat de Noord-Amerikaansche bigarré maïs, de gele ronde van den Donau, de maïs Tuf*k van Batoem en de groote witte of gele van Zuid-Afrika (Natal) de beste zijn. Bijna alle soorten van witte maïs, de Zuid-Russische en de Indische geven, op gelijk zetmeelgehalte berekend, een lager rendement in Alcohol dan voornoemde. De oorzaak daarvan is, dat ze hunne taaiheid niet genoeg verliezen.

Vroeger gebruikte men meestendeels gedroogde maïs, wijl het bekend was, dat gedroogde granen in vorm van meel dunner beslag gaven dan ongedroogde, en daarbij veel beter oplosten. Om deze gunstige eigenschappen nog te verhoogen, onderwierp men de maïs aan een weekproces met zwaveligzuurhoudend water. Dit zuur oefent eene vernietigende werking uit op het Gluten of de Kleefstoffen en op de Gomstof welke de zetmeelkorrels omringen. Bovendien heeft het SO2 nog eene werking op de maïsolie, waardoor de Genever veel beter wordt.

Dit laatstë vindt ook nog zijne oorzaak in de lage temperatuur (roo° Cels.) welke men aanwenden kan om de geprepareerde maïs gaar te koken.

Het weeken der maïs of der andere graansoorten in SO2houdend water, moet heel voorzichtig geschieden; men mag er niet meer als noodig is van aanwenden, om de tegenover vergiften zeer gevoelige Engelsche brouwerijgist in hare werking niet te schaden. Tevens zou er bij te hoog gehalte aan SO?, van deze stof in de genever geraken, alsook de distilleerapparaten zeer invreten.

De bewerking geschied met een bijzonder goed gevolg, als volgt : Men brengt de te weeken maïs in eene zeer dikwandige,

Sluiten