Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Zelfde wort, doch in niet goed gereinigde kuipen : Rendement in gist = 21,70 %. Kracht == 32 in V» uur en 82 in x uur.

Brouwerij. Men gebruikt 5 gr. lichen per hl. wort in den kookketel, 5 min. voor het eindigen van het kookproces. Van Agar-Agar neemt men niet meer dan 3 gram.

16 kgr. zetgist voor 1300 kgr. gestort graan, is niet te veel om een goed bier te bekomen.

Analyse van eene wort voortkomstig uit 2/3 mout en V3 maïs bij eene versuikering tusschen 74 a 76° Celsius :

4,58 0/0 Maltose j M . D = 30)4 . 69>6. 2,00 °/o üextrin (

Weeken der rogge : 15 uren, en des zomers 25 cCm formol per hl. weekwater toevoegen.

Van 100 N in het brouwmout bevat, lossen er bij 65° Cels. circa 38 op.

Behandeling der Persgist.

Des zomers : in stijghoogte

Kracht der gist direct uit de pers genomen bij 230 Cels. = 40-90 » » » » » een vat » » 31° » =35-85 »»»»»»» » » 330 » =32-82 Des winters :

Kracht der gist direct uit de pers genomen bij xo° » = 28-80

» »ï» »»» » » 22° » = 38-9°

Over de krachtbepaling der Gist.

x gr. gist met 71 % water = 41-92 (zelfde gist) 1 » » » 75 % » = 36-89 1000 kgr. graan geven gemiddeld 2 liters Foeselolie. Tot berekening van het extract in de luchtgistfabriek : De tarwe en de maïs geeft 67 % extract Balling.

het mout » 62 % » »

de rogge » 66 % » »

de scheuten geven 40% » » (ongekookte)

» » » 60 % » » (met zuren en

onder een druk van 2 atm. gekookt).

1 Schijnbaar vergiste Ballinggraad geeft in dikbeslag 0,56 lit. en in dunbeslag 0,52 lit. alcohol a 100 vol. pet. 1 werkelijk vergiste Ballinggraad geeft 0,60 lit. alcohol.

Vóór de gisting bestemt men de saccharometersgraad in troebel filtraat, doch na de gisting in klaar Altraat.

x Paar molensteenen gebruiken 14 paardekrachten. 1 Paardekracht verbruikt 3 kgr. steenkolen per uur.

Sluiten