Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

sions et des couleurs, qu'on ne leur a jamais vues. L'horticulteur, lui est lie par les lois de la physiologie végétale. II peut bien s'en servir pour modifier dans une certainé mesure 1'aspect ou les qualités d'une plante, mais il ne peut obtenir que ce que la nature est prête k lui donner. II pourra, par exemple produire des fleurs, dont la nuance ou la bigarrure seront trés différentes de celles de la fleur originaire, mais non produire a son gré la couleur qu'il lui plaït, ou en modifier le dessin sur les pétales d'après un tracé imaginé par lui. Emprisonné dans des lois souvent obscures il ne peut que les solliciter, les employer pour ses fins autant qu'il les connait, ou procéder par tatonnements.

Noch in ons land, noch in het buitenland is tot nu toe een tsem opgegaan, die een bescherming van den eigendom van nieuwe plantenrassen bepleit door deze vast te koppelen aan de auteurswet; in weerwil van een zekere overeenkomst in de materie leent zich toch de auteurswet daarvoor niet en anderzijds zijn de doeleinaen, die met het produceeren van nieuwe plantenrassen nagestreefd worden, ook te verschillend, om zich een rangschikking onder de auteurswet te laten welgevallen. Men kan zich nog een oogenblik indenken, dat een bloem wat haar vermenigvuldiging betreft, met een roman of een gedicht op een lijn gesteld wordt, waarbij wij vele andere bezwaren van deze samenvoeging voor een oogenblik ter zijde laten, maar het valt moeilijker om dit voor aardappelrassen of karwij te doen. Wij stappen daarom af van het verband met het auteursrecht en wenden den blik naar de wetten, die den industrieelen eigendom beschermen; wij vinden dan eerst de Merkenwet.

De Merkenwet (1893) is een uitvloeisel van de toetreding van Nederland tot de internationale overeenkomst tot bescherming van den industrieelen eigendom van Parijs (1883) en de schikking van Madrid (1891) betreffende de internationale inschrijving van fabrieks- en handelsmerken. Beide, overeenkomst en schikking en de daarin aangebrachte wijzigingen van Brussel (1900) zijn gewijzigd en vervangen door het overeenkomstige verdrag en de schikking van Washington (1911).

Sluiten