Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

ring. Waarop Alexandre zijn hand met gespreide vingers op de kaart legt, eerst in de richting van het N., daarna naar het W., en verwonderd antwoordt: „Cependant, rien n'est plus simple, vous faites face au nord, on vous invite a faire face a 1'ouest pour attaquer sur St-Quentin." Schneider, geprikkeld, repliceert met een ontstemd: „Mon colonel, ne dites donc pas de bêtises!" Het was hem te machtig geworden, hij vergat rang en functie van zijn tegenspreker. Deze onthulde daarop met een kort, bijtend antwoord de diepste grief van het hoofdkwartier tegen de leiding van het 5de L.: „Si vous ne voulez rien faire!"

Op dat woord is ook Lanrezacs geduld ten einde. Hij mengt zich in de discussie om ongezouten zijn meening ten beste te geven over de strategie van het G.Q.G.: „Avant de vouloir m'apprendre mon métier, allez dire, monsieur, a vos petits stratèges a la manque d'apprendre le leur". Lanrezac spreekt in zijn boek zelf van zijn „grand tort" zich zoo te hebben laten gaan. Maar ook hij had zijn diepste gedachte verraden: hij had geen vertrouwen in de opperste legerleiding en den invloed der Jeunes Turcs i.

Na dit incident zweeg Alexandre en vertrok. Uiteraard bezaten de verbindingsofficieren grooten invloed op Joffre. In Vitry gekomen schilderde Alexandre de demoralisatie, die hem bij de leiding van het 5de L. had getroffen. In zijn dagboek vinden wij genoteerd: „Malgré mon respect pour le général Lanrezac qui a été mon professeur et dont j'ai toujours admiré la belle intelligence, je ne crois pas devoir rien cacher au général Joffre de cette crise que traverse la 5e armée" 2.

De opperbevelhebber, wiens twijfel aan Lanrezacs bruikbaarheid door het relaas van Alexandre nog versterkt is, besluit zich den volgenden dag, 28 Augustus, persoonlijk naar Marle, waar het hoofdkwartier van het 5e L. gevestigd is, te begeven, ten einde een waakzaam oog te houden over de uit-

1 Men vindt deze scène beschreven bij Lanrezac p. 203 en bij Spears p. 289.

2 Général R. Alexandre, Avec Joffre d'Agadir a Verdun (Paris 1932) p. 131.

Sluiten