Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

nord. L'attaque sera menée en direction générale de St-Quentin et au nord par les 18e et 3e corps, appuyés a gauche par le Ier corps anglais et couvert a droite par le 10e corps et la 4e division de cavalerie. Laissant une division en réserve d'armée, le Ier corps viendra en deuxième ligne, en arrière et a droite du 3e corps. Le groupe de divisions de réserve formera réserve, a gauche, sur la rive gauche de I'Oise"1.

Optimistisch gezien is hier de rol van het 6de L. (aangeduid als „1'armée frangaise du Nord"): het kon op 29 Augustus nog niet geconcentreerd zijn, zoodat het in den nacht van 28 Augustus dan ook aan het G.Q.G. moest laten weten: „L'action de la 6e armée dans 1'opération du 29 sera forcément trés limitée" 2.

Kluck had op 28 Augustus zijn plan tot aanval op den Sommeboog3 uitgevoerd; des morgens geraakte zijn rechter vleugel ter hoogte van Combles in een voor beide partijen onverwachten en verwarrenden strijd met de nog steeds niet bij het 6de L. aangesloten 61ste en 62ste R.D.; de laatsten worden op de vlucht gedreven, maar het onaangename gevolg van deze ontmoeting is voor Kluck dat nu het IV. R.C. in stede van het II. L.C. op den rechter vleugel is gekomen: „Die Absicht des Oberbefehlshabers, den rechten Flügel der Armee durch ein ungeschwachtes Korps mit schwerer Artillerie stark zu erhalten, war leider hinfallig geworden"4. Genoemd II. L.C. komt over de Somme, IV. R.C. en H.K.K. II slagen daar niet meer in. De linker vleugel maakt zich meester van Péronne, Rrie en St-Christ na gevechten met Sordet en een viertal bataljons Jagers.

A.O.K. I concludeerde uit het verloop van den dag, dat er op den rechter vleugel geen gevaar meer te duchten was; het dacht er daarom over nu naar het O. te zwenken, naaide Oise, ten einde den linker vleugel van 's vijands hoofdmacht van Parijs af te dringen en te omvatten. Maar zoowel de ontvangst der Anweisungen van Moltke, die de ZWeste-

1 Arm. frang. I, 2 p. 63.

2 Ibid. Ann. No 1074.

3 Cf. h.1. p. 104-105.

4 Kluck p. 69; de R.Cen beschikken niet over zware art.

Sluiten