Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

XI

VOORBIJ DE MARNE

„Nun waren die Würfel gefallen, der Rubikon wurde überschritten."

von Kuhl

In Klucks legerbevel van 2 September voor den volgenden dag kan men voor het eerst een zekere terughouding constateeren. De positie van zijn leger en zijn onbekendheid met de verdere bedoelingen van de O.H.L. maken dit begrijpelijk. Zooals zijn troepen thans stonden, waren zij nog voor een actie in iedere richting paraat; het was dus zaak, in deze omstandigheden geen definitieve beslissing te nemen, waardoor men andere mogelijkheden (en misschien de plannen der O.H.L.) uitsloot. Aan zijn linker vleugel had Kluck opdracht gegeven Lanrezacs terugtocht te hinderen, maar, gelijk reeds werd gezegd, een overschrijden der Marne kon alleen in zeer gunstige omstandigheden overwogen worden 1; werd de vijand niet meer bereikt, dan moesten de beide linker corpsen de marschwegen voor den rechter vleugel van het II. L. vrijmaken en naar het W. opschuiven. De overige corpsen moesten naar links aansluiten: het IV. L.C. van Nanteuil naar Crouy, het II. van Senlis naar Nanteuil, het IV. R.C. van Creil naar Senlis, terwijl H.K.K. II een voor ruiters en paarden noodzakelijk geworden rustdag kreeg2.

Naar een veelbelovende actie wijzen deze orders niet. Zij schijnen voornamelijk geïnspireerd door den wensch weer een gesloten front te vormen tegenover de vijandelijke hoofdstad.

1 Cf. h.1. p. 182. Aan de O.H.L. werd o.a. bericht: „Versuch I. Armee, Marne am 3. September zu überschreiten, unsichere Aussicht."

2 Kluck p. 84.

Sluiten