Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

In de stad, waar men „hevig" pleegt te leven, gaan op t oogenblik de sympathieën uit naar de nieuwe zakelijkheid. Zij stelt in de plaats van het gesloten huis, waarbij de wand overheerscht, het open huis, waarbij het raam overheerscht. Centrale verwarming, koud en warm water, telefoon, stalen ramen, stalen stoelen, als kleur rood, grijs, wit en zwart, torenhuizen, liefst op palen, zoodat de auto's er ook nog onderdoor kunnen rijden, dat is 't program. Resultaat? De eerste de beste eensgezinswoning in een niet al te lang geleden gebouwd woningcomplex en waarin elk huis een voor- en achtertuin heeft, biedt voor het vierde deel van den huurprijs van de nieuw-zakelijke wolkenkrabber-woning tweemaal zooveel comfort. Een tuin is een open (lucht) vertrek, waartegen de meest moderne „open" kamer het ver aflegt. Kinderen hebben op een verdiepingshuis geen leven, ook al is het behang van hun kamer ontworpen door 'n eerste klas sierkunstenaar.

Maar nu keeren we terug tot ons uitgangspunt, de drie manieren, waarop we als leek bij bouwkunstige vraagstukken betrokken worden.

In de eerste plaats komt dan het geval, dat wij een eigen huis zouden willen bouwen.

Men kan beginnen met 't lezen van dit boekje. Als gevolg daarvan beginnen we niet met 't koopen van grond, maar met 't kiezen van een architect. De aanbevelingen van vrienden en familie schatten we naar haar waarde, maar we blijven critisch. We gaan eens kijken naar werken van die architecten, die we zoo'n beetje op 't oog hebben, bekijken hun gebouwen, vooral van binnen. Letten op de inrichting ervan in zijn verhouding tot den zonnestand, praten met de bewoners en leeren: ook bij 't beste huis blijven wenschen over. Volmaakte huizen bestaan niet, er is altijd weer iets, dat tegenvalt.

Als we dan besloten hebben, wie de gelukkige zijn zal, dan is het 't beste eens met hem te gaan praten. Nog beter is 't, dat hij komt praten. Dan zit hij op uw stoel en kijkt rond in uw kamer, luistert naar u en kijkt en denkt. Hij kijkt naar uw vloerkleed, uw tafel, uw lamp, uw servies, uw theemuts, uw kachel. Heel vaak denkt hij: hoe is 't mogelijk dat iemand, die zich met dergelijke rommel omringt, bij mij komt om een huis voor hem te bouwen. Hij ziet uw huis al voor zich, hij ziet er uw meubeltjes in staan, uw gordijnen erin hangen, hij hoort

Sluiten