Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

tje * geluid wordt naar zijn schoonmaakruimte en zorgt dat die wordt opgeruimd. Niets mag op de tafels büjven liggen, alles moet op zijn plaats worden opgeborgen. Is dit klaar, dan neemt hij het latje van de spijker en hangt het in de vestibule horizontaal op twee spijkers op het „opruimbord" waarop de namen van alle schoonmaakruimten vermeld staan. Aldus is natuurlijk met één oogopslag te zien in hoeverre het gebouw is opgeruimd. Pas als alle latjes binnengekomen zijn is alles in orde, maar dan is ook alles in orde.

's Morgens vóór 9 uur gaan de verantwoordelijke werkers naar hun schoonmaakruimten, kijken of alles netjes is, nemen stof af (behooren dit althans te doen) en hangen hun latjes op de spijkers in de verschillende kamers enz. Dit gebruik van „opruimlatjes'* is een goed 1 voorbeeld van wat ik boven noemde: het gebruik van Iiet8 concreets, iets hanteerbaars, om een moeilijkheid op te lossen.

3°. 's Middags na vieren vereenigen allen zich zooals reeds gezegd voor het „dagslot" en de verantwoordelijke schoonmakers rapporteeren het aan de algemeen-regelaar die dit leidt, als eenig gereedschap in hun schoonmaakruimte niet aanwezig is. Dit is de „gereedschaps-inspectie". *) Raakt toch onverhoopt een stuk gereedschap weg, dan wordt het tijdelijk vervangen door een „dummy" van dezelfde vorm, door een van de werkers uit triplex gemaakt met de figuurzaag.

4°. De schoonmakers zijn in staat gemakkelijk te zien of alles er is, doordat het gereedschap door de kinderen

1) Sedert Sept. "34, nu 3 maal per week een derde deel van alle werkers op de fiets naar Groenekan gaan om op het land te werken, is de gereedschapsinspectie vlak vóór de maaltijd; en ook de latjes worden dan op het bord gehangen. Om 4 uur worden ze nu in de kamers teruggebracht.