Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

veel mogelijk al het werk dat gedaan moet worden: Zij houden het heele gebouw schoon; zij helpen bij het maken en repareeren van leermiddelen en meubels; zij wasschen en strijken het linnengoed; zij zorgen dagelijks voor de gemeenschappelijke maaltijd, en zoo kbort. Veel van hun handenarbeid dient ook voor de ordelijke en overzichtelijke opberging van materialen, gereedschap en leermiddelen."

Tevens werden daarbij voorbeelden genoemd van allerlei werkzaamheden door de kinderen verricht, om een idee te geven van de dingen die de „vele handen" reeds als „licht werk" opgeleverd hadden.

Er werd herinnerd aan de verhuizing in '29 toen het gebouw van de Werkplaats werd ingericht en betrokken: hoe toen al de boeken van de bibliotheek werden uitgeklopt, stelselmatig ingepakt, versjouwd en later op volgorde gezet, hoe het oude gebouw geheel werd schoongemaakt en het terrein keurig opgeruimd werd achtergelaten, ja hoe zelfs een houten schuur van 2 bij 2.25 M in z n geheel werd opgebeurd en door 15 *) kinderen en een volwassene over een afstand van 650 M. onder groot jolijt naar het nieuwe gebouw gedragen werd!

Ook werd er gewezen op de dagelijksche zorg voor het gebouw en de inventaris: het vegen van de lokalen, kamers, gangen, trap enz., het boenen met was van alle (gebextste) vloeren en van het houtwerk; het schrobben en dweilen van cementen vloeren, het zeemen van de toen cu-ca 400 ruiten van het gebouw (beide kanten!) • het stof afnemen; het schoonhouden ook van fonteintjes, waschbakken en W.C.s. Dit werk alleen al, te zamen met de overige dagelijksche of wekelijksche bezigheden als

) Er waren er toen niet veel meer.