is toegevoegd aan uw favorieten.

Groote figuren

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

in oude perkamenten van twaalfde en dertiende eeuw, maar om zijn stijl trilt een geur als om de handen van een hovenier. Zijn hef de voor de Middeleeuwen en de

Sint Praneiscus-figuur is van hevige bewogenheid

ondanks aUe latijnsche eruditie en nuchter-protestantsche hypercritiek.

Op zijn beurt spreekt Sabatier in de „Préface" zijner „Speculum Perfectioms"-uitgave dank en bewondering uit voor overleden Pater Léon Patrem, die tot zijn laatsten ademtocht is geweest.... „la providence des érudits en quête de renseignements sur les choses franciscaines. II y a de longues années, j'eus le bonheur de visiter en sa compagnie la plupart des monastères Ombriens consacrés pour le souvenir de saint Francois, et depuis lors, il Vétait établi entre nous non seulement des rapports scientifiques, mais une communion spirituelle trés supérieure a de pauvres préoccupations ecclésiastiques".

II

Alexandre Masseron verklaart dat het uitgangspunt voor alle onderzoekingen van den laatsten tijd, over de geschiedenis van Sint Franciscus, de prachtige „Etude critique des sources" van Paul Sabatier moet worden genoemd, gepubliceerd in zijn „Vie de St. Francois d'Assise", in 1894 en in zijn uitgave van „Speculum Perfectionis" (1898).

Naar Masseron's oordeel gaven A. G. Little: „Sources of the history of St. Francis" (Little is voorzitter van de „British Society of Franciscan Studies"); Walter Goetz in zijn „Die Quellen zur Geschichte des Heiligen Franz von Assisi" en Pater Paschal Bobinson: „Short introduction to Franciscan literature", de fijnste en meest gedetailleerde studiën.