Geen zoekvraag opgegeven

Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

rijden, terwijl de grote massa zwoegt en hongert; uitmoorden van minderheden, vernietiging van zwakkere staten, walgelijk byzantinisme, heerschappij van de knuppel en van de corruptie, de oude kapitalistische uitbuiterswereld, maar ontdaan van al haar progressieve trekken, dom, brutaal en wreed.

Uiterlijkheden en overgangstoestanden, antwoorden de fascisten. Wat wij verrichten is een revolutie, en revoluties worden niet met rozenwater gemaakt; de afrekening met het verleden is niet mogelijk zonder dat haat- en wraakgevoelens naar boven komen en zich doen gelden; onzuivere elementen dringen naar voren, maar de grote stroom reinigt op den duur zichzelf; er moet nog gewerkt worden met de mensen der oude wereld en men moet soms een hoge prijs betalen voor hun nóg onmisbare medewerking, maar de nieuwe generatie, volgens onze beginselen opgevoed, zal al die bijkomstigheden overwinnen, al die tekortkomingen te boven zijn; wat is een halve eeuw als men een duizendjarig rijk bouwt; en bovendien, onze revolutie heeft minder slachtoffers geëist, minder verwarring gebracht, dan welke andere ook, wij zijn op de goede weg.

Maar de tegenstanders van het fascisme blijven het antwoord niet schuldig; zij kennen de methode van het geven van wissels op de toekomst, van het beroep op eeuwen en generaties; zij weten, dat een generatie, die opgroeit te midden van beestachtigheid en corruptie niet beter kan zijn dan haar voorgangers, doch eerder nog slechter zal zijn — want haar ontbreekt zelfs dat kleine beetje idealisme, dat de eerste fascisten in hun strijd tegen de gevestigde machten nodig hadden, zij is gedwongen zich te bewegen binnen de grenzen, die door de machthebbers zijn gesteld, en waar eerbied voor de gestelde machten de opperste wet is, daar komen zij naar voren, die kunnen likken en met de ellebogen kunnen werken . . . En zo zou het debat kunnen voortduren, zonder ons een stap nader bij ons doel te brengen.

Ons doel? De tegenwoordige maatschappij, wier diepe, alzijdige malaise nagenoeg door niemand meer wordt ontkend, te helpen bij het vinden van de weg naar herstel en gezondheid.

Ik heb met opzet de biologisch-medische beeldspraak gekozen, omdat die op het ogenblik zo sterk in de mode is, en omdat ik daartegenover onmiddellijk wil vaststellen dat een dergelijke beeldspraak er alleen dèn mee door kan, als we haar geen andere

Sluiten