Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

XI

F

J—i en jeugddroom stierf, vóór hij ophield droom te zijn, en leefde voort, als meer dan werkelijkheid. De dood schonk Moussorgsky's jeugddroom leven. En een droom, die leeft, is sterker dan de werkelijkheid.

Moussorgsky werd ziek.

Hallucinaties maakten zich meester van zijn zintuigen, zoodat hij moest huilen om slechte muziek. De dingen werden dronken. Een tafelpoot deed hem snikken van het lachen. En angstig deinsde hij achteruit voor het grijnzen van een deurknop.

In dien tijd had hij „les" van Balakirew, die begon, waar een ander zal uitscheiden, — een verbijsterend mensch, in wiens aanwezigheid Modeste rustig werd. Balakirew temde de dronken dingen. De tafelpooten hielden zich koest. De deurknoppen wisten nergens van. De wereld hing rustig in haar hengsels, als Balakirew er maar naar keek.

Het bijzondere aan Balakirew was, dat hij, als musicus, het negatief was van een heel normaal mensch. Dat een kind muzikaal is, is niet ongewoon, maar dat een kind een symphonie-orkest feilloos dirigeert, is het negatief van gewoon.

33

Sluiten