Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

radeloos van werd. In de heren-kleedkamer was ’t een leven, of de artisten het Nutsgebouw afbraken. Op ’t toneel sjouwde men een kleed weg, in wolken stof, en legde er een ander voor in de plaats. Jet stond er nog, boven op een trap, een draperie aan de muur te spijkeren, en tussen de coulissen zag men de dolste tonelen. Apollo (iemand uit het tableau-vivant, dat door de jongere meisjes en jongens zou worden uitgevoerd), m druk gesprek met n dienstmeisje (Jeanne); een luitenant danste rond met een oude tante, een ander met de godin der wijsheid, en onder het gegil en gejoel der overigen rende Lien, haar rok met beide handen ophoudende • zij was zich aan t verkleden — in wanhoop rond of er ook iemand een speld voor haar had.

Klein Manetje Terhorst, als Zigeunerinnetje verkleed, zat op Adriaan s knie die, met n blonde pruik op en een groene livrei met zilveren knopen aan, bijna niet te herkennen was.

t Was half acht, en om acht uur zou de voorstelling beginnen.

. w^s bezig haar schoolplunje tegen een wit mousselinen japonnetje zonder enig versiersel, alleen aan de bals vierkant uitgesneden, te verwisselen. Zij keek haar muziek nog eens na, of alles er wel was, en repeteerde zachtjes nog een moeilijk loopje. Ja, ze was nogal bij stem.

„Kom mee, zeg, we moeten geschminkt worden,” riep Lien aan de deur.

„Wat is dat? klonk het in koor.

„Verf op je gezicht, was de enige nadere uitlegging, en nieuwsgierig trok men naar de kleine koffiekamer, waar deze plechtigheid plaats moest hebben. Midden in dit vertrek stond een stoel en daarop zat als geduldig slachtoffer, het beige jongetje in een phantasiekostuum, iets dat deed denken aan een roverhoofdman.

De kapper hield met de ene hand zijn beige neus vol gratie hemelwaarts gericht en plakte met de andere twee enorme koolzwarte snorren op zijn bovenlip vast. ’t Trok een beetje pijnlijk, door de lijm, en mijnheer mocht volstrekt niet lachen. Na nog wat rouge op z n wangen, dikke zwarte strepen op de plaats van zijn

Sluiten