Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

wordt gegeven chromioxyde. (De bereidingen niet alleen in vergelijkingen uitdrukken).

7. Waarom noemt men kaliumbichromaat ook wel kaliumpyrochromaat?

8. Wat gebeurt, wanneer men a. aan een oplossing van kaliumbichromaat calciumchloride, b. aan een oplossing van chroomaluin soda toevoegt? Schrijf de reacties ook in ionenvergelijkingen op.

9. Welke oxyden van chroom kent ge en hoe werken deze op zoutzuur?

10. Geef de vergelijkingen voor de werkingen van chroomsulfaat, kaliumhydroxyde en een oxydatiemiddel bij hoge temperatuur op elkaar en deel tevens mede wat men bij de reacties ziet.

11. Hoe kan men chroom bereiden uit chroomsulfaat zonder electriciteit ?

12. Hoe kan men uitgaande van een chromizout natriumchromaat krijgen?

13. Welke reacties hebben plaats en wat neemt men waar, als men zwavelwaterstof leidt in een oplossing van kaliumbichromaat en zwavelzuur?

14. Men leidt zwaveldioxydegas door een oplossing van kaliumchromaat,* waarbij men te voren een overmaat verdund zwavelzuur heeft gevoegd. Wat neemt men waar? Schrijf de reacties ook op in ionenvergelijkingen, onder weglating van die moleculen en ionen, die niet bij de reacties betrokken zijn.

15. Hoe werkt zilvemitraat op een oplossing van kaliumbichromaat?

22. MANGAAN (Mn = 55).

1. Noem een verbinding, waarin aluminium als metaal optreedt en een andere verbinding, waarin het als metalloid optreedt. Doe hetzelfde met betrekking tot mangaan. Geef van elk der vier door U genoemde verbindingen aan, hoe zij kunnen ontstaan (voor elke verbinding één wijze).

Sluiten