Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

ZWEMMEN LEEREN IN SPEEL VORM

Afb. 12. Het spel onder leiding.

hebben doof de ondervinding geleerd, dat door het water loopen minder vermoeiend is, wanneer je tegelijkertijd met de armen het water naar achteren duwt. Zij weten, dat als je plat op het water ligt het lichaam niet direct zinkt. Zij hebben al spelende begrip gekregen van de draagkracht en den weerstand van het water en benutten deze zonder er bij te denken. Zij weten, dat wanneer je een anderen jongen achterna zit door voorover te vallen en met één arm het water naar achteren te duwen een goede kans bestaat met den anderen arm den jongen nog net te tikken. Zij hebben als zij per ongeluk in dieper water terecht kwamen ondervonden, dat je naar veiliger oorden kan komen door het water van voren vast te grijpen en het vastgegrepen water naar achteren weg te duwen.

Zij hebben gehoord van de zwembeweging evenals zij gehoord hebben van de boksbeweging. Zij weten zoo ongeveer hoe die beweging in elkaar zit. Zij hebben ervaren, dat wanneer je vlak op het water ligt, en met de armen op een vlot steunt door een zekere beenbeweging het vlot vooruit geduwd wordt. Zij hebben eveneens ondervonden, dat wanneer je op een balk ligt door een soort schoolslag-armbeweging de balk vooruit gaat.

Zij hebben van alles ondervonden, van alles geprobeerd en van alles beoefend. Zij hebben — verlangend als zij zijn meer te

Sluiten