Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Zou ze even gaan zitten? Eigenlijk is het te koud om ergens stil te zitten, maar ze heeft indertijd een walbolder laten slaan aan de IJssel, waar ze, zittend, een zuiver doorzicht heeft tusschen de drie hellingen. Daar rust ze vaak. De schippers kennen haar silhouet daar van die stêe af.

„Daar zit de Kroonprinces eigens," zeggen ze onder't voorbijvaren, — „waar broeit de Kroonprinces weer op?" En als daarna, Gouderak voorbij, de steenovens voorbij, de open uiterwaarden weer vrijkomen voor hun oogen, een wijd uitgewaaierd land van riet en gras en willige knooten, dan zit soms nog wel een uur daar op haar bolder de Kroonprinces. Zoo nu en dan grijpt ze naar haar rouwknip, naar 't wasdoeken boekje en noteert ze cijfers. Misschien ziet ze niet alles, maar toch.... ze ziet veel. Misschien ook hoort ze niet alles.... maar 't meeste ontgaat haar niet.

Waarom zit Marius in de Gezina? Het stinkt er naar armeluis waschgoed dat boven een uitgezakte potkachel hangt te drogen. En naar reuzel. Want het is wel eens weelderiger geweest in die paviljoenstjalk; de vorige maal toen ze in de reparatie lagen, was er tenminste nog een varken in de kuip. Dat die lange slungel van een schipper daar graag zit tusschen al zijn jonk en in de stank, dat vat ze. Een iegelijk mensch is zijn eigen stank het liefst. Zij ruikt graag carbolineum en de zure weeë lucht die uit het mangat opstijgt van een lekkend graanschip; daar zit verdienste aan. Maar laat toch een elk blijven bij zijn eigen bedrieven. Marius heeft in zijn dag genoeg te schaften met het hout en het fijnhout, met timmervolk en den schrijnwerker. Scheepstimmerlui zijn groote loeders, in 't verdonkeremanen van werkuren. En ze worden pas zuinig op het materiaal, als ze een stuk of wat maats hebben zien buiten vliegen, die er rauw mee verkeerden. En dit weet Marius; waarom zit hij dan te bakken in de Gezina bij de potkachel ?

Wat ziet hij daar aan die schipper met z'n opengesperde kalveroogen, waarmee de vent soms uren op het water zit

Sluiten