Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

„Volkomen, mevrouw. Ik versta, dat u prefereert, straks volkomen geruïneerd te zijn."

„Ja, dat prefereer ik boven diefjesmaat te zijn! Wat is het eigenlijk gemeen, als ik 't nacijfer," zegt ze, getallen neerkrabbelend met haar stompje potlood. „Ik heb 144 mille rente en aflossing betaald en houd 255 mille hypotheekschuld er uit over, maakt samen, dat de affaire me vier ton zou hebben gekost, als ik er op inging. Maar de anderen boeren dan terug van twaalf ton op drie en een half, maakt een strop van acht en een half ton. Ba!"

Ja, toen was het gesprek toch ten einde. Wat baatte het langer, dat ze elkaar over en weer verwijten zouden doen? En Cato bleef alleen, met de afschuwelijke herinnering aan een gesprek met een beschaafd ladelichter in het groot.

Toen heeft ze als een bezetene het land afgedraafd, overal zoekende, zoekende naar geld. Ze heeft belangengemeenschappen af willen sluiten met andere werven, orders als compensatie in willen brengen.... ach, wat heeft ze al niet voorgesteld. Maar week aan week bleven de staalprijzen dalen; haar bezit schrompelde ineen. En toen eindelijk de fatale dag aanbrak.... 21 December 1919.... kon zij niet met opgeheven hoofd naar het bankierskantoor gaan met de generale oplossing. Het verdere verloop van haar millioenenavontuur was even eenvoudig als bar. Er werd beslag gelegd op haar aandeelenbezit en op Het Boegbeeld. Na rechterlijke toewijzing van haar aandeelen aan de bankiers volgde na eenigen tijd liquidatie van de Krimpensche Werf. Ze heeft niet eens geweten, of er een andere strooman is gevonden om de aandeelen te knijpen. Maar dat zal wel, want ze had uit het nobel voorstel terdege begrepen, dat de bankiers zelve zich daarvoor niet wilden leenen. Iemands goede naam is ook iets waard, zullen ze overwogen hebben. En ook Het Boegbeeld kwam onder den hamer. Haar prachtige bedrijf bracht twee honderd tachtig duizend gulden op. Cato's schuld aan de kongsi bleef ruim twee ton.... ze stond op straat.

Toen heeft ze het boegbeeld van de kraan laten halen

Sluiten