Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

slungel zijn door pruimgommelastiek en sigaretten nadwalm bezoedelde mond van vol heeft, is niets dan een agressief geworden gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel. Werkelijk doordenkende menschen handelen niet en als het onvermijdelijk wordt slechts na lang aarzelen.

De domheid is een staat. Ik citeerde ten behoeve van M. nogmaals Anatole France, die een slechtaard boven een botterik stelde. Terecht, want de eerste is niet aldoor slecht, de tweede wel ononderbroken dom. En juist in dat permanente ligt een kracht, welke nooit te overwinnen is, ook niet door M.'s absoluten geest, welke zelfs in de gunstigste getijden altijd maar bij vlagen waait.

7

Wanneer de liefde, gelijk ik aanneem, in al haar vormen altijd terug te brengen is tot eeuwigheidsilluzie, met andere woorden, tot het blinde en door niets te rechtvaardigen verlangen naar zelfbestendiging (in de herinnering, in overlevering, faam, werkstuk, kind), is zij niets anders en vooral niet méér dan een tot het uiterste doorgevoerd egoïsme en tegelijkertijd een paroxisme van ïjdelheid.

8

Onze angst voor het onbestendige en onbekende beheerscht al onze handelingen: bestaan is een donquichotische strijd tegen de wieken van de klok. De waarde van een mensch wordt in hoofdzaak geregeld door de innigheid en de heftigheid van die angst, welke tot historische daden en het maken van kunst

Sluiten