Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

in staat zijn, stellen zich met gratis beweringen tevreden.

En dan hierbij te denken aan die arme Karei van de Woestijne, wiens aard en kunst zoo glorieus ontstegen waren aan een burgerlijk doodsch provinciestadje zonder liever of loover als Gent.

93

Een wezenlijk verschil tusschen democratie en fascisme ligt hierin, dat de democratie voortspruit uit en bepaald wordt door hoop; het fascisme door wanhoop.

94

Alleen zij die niets te zeggen hebben kunnen gedijen onder een regeeringsstelsel, waarin zwijgen plicht en in elk geval voorzichtig is.

95

Het is opvallend hoe verzot de machthebbers op blijmoedigheid zijn. Zij verkondigen dat optimisme de hoogste deugd van den staatsburger is. Met zwartkijkers en dwarskijkers is geen land te bezeilen en neetooren zijn moeilijk te bedotten.

Aangezien optimisme alleen uit domheid en leugen gebrouwen wordt, moet men vaststellen dat deze elementen onontbeerlijk voor regenten zijn.

96

Albert Flament beschrijft in de Revue de Paris (153-'3 8) een feest dat hij in 1913 bijwoonde als gast van Gabriele d'Annunzio, toen in de Avenue Kléber

Sluiten