Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

in staat zijn mij in een zoo verregaande toestand van ontbinding te brengen."

i 28

Maurice Barrès noemde zich, met trots: professeur d'énergie. Daarom alleen al, zou ik mij niet in zijn omgeving thuis voelen. Als ik met kracht en geweld bij het onderwijs moest, zou ik alleen de opgewektheid en de bevoegdheid bezitten om leeraar in luiheid te worden.

Doortastende mannen zijn behalve belachelijk, helaas ook schadelijk. Wie in dit leven iets hoopt te doen, moet beginnen met niets doen. Dit is echter voor de meesten te moeilijk. Energie is opium en zonder verdoovingsmiddel durven ze het bestaan niet aan.

129

In Engeland wordt de smakeloosheid zoo overtuigend en methodisch verwezenlijkt, dat er een eigen stijl uit ontstaan is; zóó, dat we van een smaakvolle wansmaak kunnen spreken.

1 3°

In Engeland geven mannen den toon aan: de volle en bonte tabakswinkels vallen het meeste op. In Frankrijk ziet men allereerst magazijnen van corsetten en aanverwante artikelen. Het is altijd een onmiskenbaar teeken van geringschatting voor de vrouw, wanneer men haar in het politieke leven opneemt. Wie de vrouw vereert, behoedt haar voor dit giftig vuil.

1 3 1

In Engeland is de domheid nog negatief, gelijk het

Sluiten