Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Des winters waren er kinderpartijtjes; ze werd alleen om negen uur al door een kruier afgehaald, omdat Carla en Egmont langer mochten blijven, en naar huis gebracht; soms ook kwam Sieboldje, maar dat was niet prettig; want dan waren er altijd mannen uit de zijstraten, die mee wilden lopen en Sieboldjes arm grepen en vreemde dingen zeiden. Des zomers reden ze wel eens met de janplezier naar KraantjeLek en Zandvoort; de deuren van de salon stonden altijd open, in huis was lindegeur en Carla zong bij de piano; dat hoorde ze boven in haar bed, vol vermoeienis en onrustig beklemmende weelde.

Carla was al veertien en op de meisjes-HBS; die maakte haar huiswerk des avonds, als Ruth naar bed moest. Ruth was zwijgend van bewondering voor Carla; ze was zo groot en mooi en stak haar zware zwarte haar op de meisjesslaapkamer wel eens in 't geheim op; Ruth mocht daar niets van vertellen, evenmin als van het kleine flesje parfum, dat ze in de waskast verborgen had. Carla liep altijd kaarsrecht en haar ondergoed zakte nooit af en was steeds blinkendwit en kraakte zacht van de stijfsel, terwijl Ruth altijd met slordig haar en ineengezakt aan tafel zat, en vaak werd weggestuurd om zich beter aan te kleden en haar handen te wassen. Maar Carla tolde ook niet en sprong geen touwtje en liep nooit hard door de binnenstad, als ze uit school kwam. Carla at als een volwassen dame, en keek met donkere pupillen en nerveuze trekkingen van haar neusvleugels toe, hoe Ruth aan tafel met het gehate gehakt of de capucijners zat te spelen; en als de zusters elkaar in de gang tegenkwamen, maakte Ruth altijd zonder een woord plaats voor Carla, ook op de trap, en Carla zei evenmin een woord; ze ruiste en kraakte alleen.

Ruth was niet muzikaal; ze zong vals, en daarom mocht ze ook niet zonder reden in de salon, zoals Carla, die er bijna vaker was dan in de huiskamer, alleen om die ellendige piano. Ruth was wel graag in de salon geweest, die zo hoog en blond was van licht met het bleke goudbehang der wanden, en de witmarmeren schoorsteen, en de smalle vergulde lijst

Sluiten