Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

8ste behandelingsuur (2y2 maand later).

Verloop: Fokke is symptoomvrij gebleven, met uitzondering van een snel voorbijgaand recidief van enuresis en knippertic, respectievelijk tijdens en na het doormaken van mazelen.

Spel: Hij gooit speelgoed in het water, trapt er tegen, tracht ongetwijfeld me boos te maken. Als dat niet lukt, geeft hij het op en gaat weer met de wagens rondrijden.

Gezien het recidief, is van genezing nog geen sprake, ook al beschouwen de ouders hun zoontje als hersteld. Daarom wordt de behandeling voortgezet.

9de behandelingsuur (1 y2 maand later).

Verloop: Fokke heeft koorts gehad ten gevolge van een ontstoken voortand. Ook nu is het tot een recidief gekomen van het bedwateren tijdens en van den knippertic na de koorts. De laatste is blijven bestaan, terwijl de enuresis met het wijken van de koorts verdwenen is. Masturbatie is niet meer voorgekomen. Daarentegen is hij weer wat plagerig en lastig geworden, waarvoor hij eenige keeren een pak slaag heeft gehad. Op de „groote school", waar hij sedert eenige weken heen gaat, is hij vechtlustig, opschepperig en brutaal. De ouders zien in, dat een geregelde behandeling nog noodig is.

Spel: Hij besteedt het geheele uur aan pogingen, mij boos te maken. „Houdt U toch van me, als ik heel stout ben, zal U me niet slaan?" Weer wordt hem verzekerd, dat hij in het ergste geval alleen naar huis zal worden gestuurd. Uitdagend begint hij water over den grond te spuiten, allerlei speelgoed in den waschbak te gooien en blokken rond te strooien. Ondertusschen vertelt hij, dat zijn vader in drift zijn verfdoos heeft vernield en in de kachel gegooid. Hieruit blijkt, dat de jongen voorbeelden te over krijgt voor een agressief optreden. Na het knoeien met water neemt hij de verfdoos en knijpt, steeds nog zinnend op iets, dat me zou kunnen ergeren, een heel tubetje roode verf leeg. Daarbij roept hij: „Poep, poep!" Vervolgens smeert hij de verf over een stuk papier en ten slotte over mijn handen.. Als ik dan nog niet boos word, geeft hij het op en gaat hij weer rustig met de wagens rijden.

Sluiten