Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

en vleesch b.v., met allerlei variaties, vindt men eigenlijk overal, zoowel in koude als in warme landen en zoowel bij de primitieve boerenbevolking, die hiermee baar geheelen maaltijd doet (wat ook zeker voldoende is) als in de fijnere keuken voor de liefhebbers van stevigen kost. Namen wij onzen hutspot niet van de Spanjaarden over, die ze in hun kamp voor Leidens poorten achterlieten? In zijn primitiefsten vorm was de hutspot meer een dikke soep, zooals wij die in Slavische landen vinden en die zich ook staande gejiouden heeft in Hongarije, nl. de goelasj. Ook op andere geografische en ethnografische eilanden ontmoet men nog zulke oeroude gerechten, die zich tegenover komende en gaande keukenmodes hebben gehandhaafd en geheel verschillend zijn van die der omringende landen. Zoo houdt Engeland haar pies in eere, die toch aan den overkant van het smalle Kanaal, in ons land, België en Frankrijk, bijna niet voorkomen, maar weer wel overeenkomst vertoonen met allerlei Kuchen en Strudels in ZuidDuitschland en Oostenrijk.

Zeer belangwekkend is het verschillend gebruik van het meel: vinden wij bij de boeren over de geheele wereld de pap (van gerst, boekweit, gierst, mals of taro), en bij de wat meer geciviliseerde volken de gekookte meelspijs in vasten vorm (macaroni, Nudeln), die vanouds door de huisvrouw, zoowel in Italië als in Rusland als in China, zelf gemaakt wordt, ten slotte komt als hoogste cultuurvorm het brood te voorschijn, of eigenlijk de gebakken meelspijs, want van de granen die te weinig gluten bezitten voor broodbereiding, zooals maïs en gierst, bakt men eenvoudig pannekoeken (Mexico, Abessymë). Daar geheel naast staan de rijst-etende volken in Voor- en Achter-Indië, Insulinde, Japan.

Sluiten