Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

pond dat het dier weegt neemt men een kwartier, met nog een kwartier extia). Opdienen met bruine jus of met „bread sauce”, die men bereidt door \ ons bloem in 5 ons boter te fruiten, met melk aan te lengen, iets zout bij te voegen en 4 min. te roeren. Dan voegt men geraspt oud brood bij en laat de saus nog 2 min. koken.

Kruizemunt-saus (mint-sauce).

Eenige versche, jonge kruizemuntbladen worden heel fijn gehakt. Dan lost men 1 theelepel bruine suiker op in 1 lepel kokend water en voegt daar | kopje azijn of gezeefd citroensap, alsmede 1 lepel van de gehakte blaadjes aan toe. ë

W orcestersauce.

Een eenvoudig huishoudelijk recept is het volgende:

Stamp 20 gr. knoflook met 20 gr. cayennepeper fijn en voeg er £ bter azijn geleidelijk bij. Zeef het mengsel en roer er dan een fleschje Indian Soy door.

De klassieke saus wordt echter bereid van peper, azijn, piment, kruidnagelen, gember, kerrie, paprika, mosterd, suiker, tamarinde, sherry en een ietsje asa foetida (het in de oude Romeinsche keuken veel gebruikte „duivelsdrek”, van een kwalijk riekende plant afkomstig).

Tomato-ketchup.

Men doet 12 rijpe tomaten in een steenen kan en zet ze op een warme plaats gedurende 4 uren, tot ze zacht zijn. Dan laat men ze bekoelen, schilt ze en maakt ze fijn. Nu voegt men 2 theelepels gemberpoeder,

1 dessertlepel zout, 2 lepels azijn, een mespunt cayennepeper en een theelepel heel fijn gesnipperde ui er bij; goed roeren. Giet de saus in flesschen en lak de kurken!

Wat de pot schaft 2

Sluiten