Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Mince-pie.

Hiervoor gebruikt men als vulling mince-meat, waarvoor men noodig heeft: ruim 1 ons niervet, 2 ons aalbessen (afgerist), geraspte schillen en sap van 2 citroenen, 2 ons geschilde en kleingehakte appels, 1 ons snippers, 2 ons rozijnen, 2 ons bruine suiker, \ ons zoete amandelen en \ theelepel nagelgruis. Het vet, het fruit en de snippers worden gemalen en dan met de rest vermengd. Men laat het mengsel 3 dagen toegedekt staan en doet het dan in gesloten potjes om te bewaren. Wil men de mince-meat langer dan 2 weken bewaren, dan voege men een wijnglas brandewijn hij het mengsel.

Nu maakt men een deeg (rich short pastry) als volgt:

8 lepels bloem worden met iets zout en 1 lepel bruine suiker vermengd en vervolgens met 1 ons varkensreuzel en bijna 1 ons boter, tot zich korrels vormen. Voeg er dan bij: 1 geklopt eigeel, \ theelepel citroensap en een ietsje water, en kneed een stijf deeg. Rol het uit op een met bloem bestoven plank en laat het een uur rusten. Vorm een bal en rol dan uit tot op \ cm dikte en pons er met een glas rondjes uit. Zet de helft op een ingevet bakblik, leg een hoopje mince-meat op de bodempjes, leg de deegdekseltjes er boven op, maak de randen nat met melk en druk bodem en deksel op elkaar vast. Bestrijk de pies met geklopt ei en bak ze in den oven bruin.

Apple-pie.

Men maakt een deeg als voor mince-pie en kookt appelmoes op de gewone manier. Dan botert men, terwijl het moes bekoelt, een z.g. pie-dish, d.i. een dim tinnen bord met rechtopstaanden rand, soms met lossen bodem. Met een gedeelte van het dun uitgerolde deeg

Sluiten