Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

DE ZWEEDSCHE KEUKEN.

In de Zweedsche keuken weerspiegelen zich sterk klimaat en bodem van het land. Groenten zijn er weinig te krijgen, gekweekte vruchten evenmin; men verzamelt echter bessen in ’t wild, vooral veenbessen, waarvan compote en gelei vrijwel dagelijks ter tafel komen.

De lange kustlijn levert zeer veel visch op, de Zweedsche haring (sil) wordt dagelijks in een of andere bereiding opgedischt.

Verder gebruikt men zeer veel zuivelproducten: zure melk (fil bunk) of zuur geworden afgeroomde melk met zoeten room (fil mjölk), kaas (bij de thee en aan ’t ontbijt), slagroom op taarten, en melkpap. De laatste wordt echter meestal niet op Hollandsche wijze gekookt (meel of grutten i n de melk); maar men kookt eerst het meel of de gort in water gaar, waarna men de melk bijvoegt. Hierdoor voorkomt men den kooksmaak van de melk.

.Typisch Zweedsch is de smör gas, eigenlijk: boterham. Dit zijn warme of koude sandwiches, van versch of geroosterd brood, met allerhand belegsels, meestal van visch of vleesch, die men in restaurants ook voor ontbijt gebruikt. In het gezin gebruikt men aan ’t ontbijt meestal havermoutpap, boterhammen, kaas en koffie. Het eigenlijke Zweedsche brood is het Knackebrot, dat door de boeren van roggemeel wordt gebakken in groote ronde schijven, met een gat in t midden. Deze worden in de zon gedroogd en in groote voorraden bewaard. Tegenwoordig wordt het gebruik van dit gezonde voedsel steeds algemeener; het Knackebrot wordt nu in de fabrieken in electrische ovens gebakken, verpakt en in de buitenlandsche

Sluiten