Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

delicatessenwinkels duur verkocht. Wit brood ziet men in Zweden zelden, wel bruin brood, meestal oud.

Om 11 uur ’s morgens eet men weer brood, den warmen maaltijd om 2 uur en koffie om 4 uur, of den boofdmaaltijd om 4 uur; ’s avonds brood met haring en brandewijn. Het alcoholgebruik is in Zweden zeer groot, zoodat de staat de onderdanen heeft moeten rantsoeneeren: elk glas in een restaurant gebruikt, wordt op n boekje afgeschreven, met een maximum van 4 flesschen brandewijn per maand. Ook een zeer sterke, koude, gele punch wordt veel gebruikt. Lastig is het voor de dames, dat zij alleen mogen, maar Han ook moeten drinken, wanneer zij door een der heeren aan tafel worden toegedronken.

Versnaperingen als koekjes en dergelijke worden thuis gebakken; wie ze in den winkel haalt is geen goede huisvrouw.

Smörgasar.

Men steekt ronde broodschijven uit met een wijnglas en roostert deze aan beide kanten.

Met lever.

Ganzelever met peper, zout en tijm wordt op de toast gesmeerd. Warm opdienen.

Met sardines.

Ovale toast wordt besmeerd met een mengsel van boter, zout, peper en mosterd. Daarop legt men de sardines.

Met ei en ansjovis.

Op gesmeerd brood legt men dunne schijven van ei, dat 10 min. gekookt is. Daarop legt men de ansjovis in een spiraal.

Sluiten