Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

DE ELZASSER KEUKEN.

Nog altijd is de Elzas de twistappel tusschen Frankrijk en Duitschland, wellicht juist omdat het zich niet laat verpletteren tusschen beide huurlanden, maar zijn eigen karakter handhaaft; een karakter, waarin Fransche en Duitsche geest, hoe tegenstrijdig ook, tot een eenheid versmolten zijn. Ook in de keuken worden het lichte en het zware genre op gelukkige wijze gecombineerd. Geen wonder dat de Elzassers echte smulpapen zijn. Of ze nu een reusachtig Duitsch morslaken, dan wel een vlug Fransch servetje dragen, de neuzen er boven snuiven met een zelfde welbehagen de verleidelijke geuren op, die aan de schotels ontsnappen. In die schotels vindt men dan ook weer een twee-eenheid: kool met gepelde druiven, kikkerpootjes en kool, of slakken en zuurkool!

Straatsburg is de stad van de zuurkool, d e Straatsburgsche schotel is Choucroute gamie: zuurkool met saucijsjes en reepen vet spek.

Ook wijn en bier gaan broederlijk samen, en het meest karakteristiek van de Elzasser keuken zijn wel de zuurzoete gerechten, die altijd weer verrassend zijn en den smaak in een aangename onzekerheid laten.

Een echt Elzasser smulpapen-menu bestaat b.v. uit: hors d’oeuvre Alsacien (zeer uitgebreid); bisque d’écrevisses (kreeftsoep met room); vischpastei (van forel of karper); of gevulde krab;

of ganzelever en eieren, samen geklutst en gepocheerd in Klevner wijn; patrijs met gebraden ganzelever, gebakken spek en bruine boter, met zoetzure saus en aardappelcroquettes;

crêpes Suzettes met bier.

Sluiten