Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Dat de ganzelever zoo overvloedig opgedischt wordt, is geen. wonder: de Elzas is het land der ganzen. Dat wil zeggen, dat elk gezin eenige ganzen houdt, die door den gemeentelijken ganzenjongen gezamenlijk gehoed worden. Wordt de gans vet, dan mag zij niet meer naar buiten; het arme dier wordt in ’t halfdonker aan de pooten opgehangen en zoo overdadig gevoerd, dat zijn lever, onder ontzettend lijden, grooter en grooter wordt. Dan wordt hij geslacht en schenkt het gezin veeren bedden en ganzeleverpastei, de beroemde paté de foie gras ...

Den heelen dag door kan men in Straatsburg smullen van sandwiches, waarbij de ganzelever de hoofdzaak vormt, met bier. De befaamde Straatsburger kok Doyen vond hiervoor verschillende recepten uit, waarin we Fransche truffels en Duitsch roggebrood weer broederlijk bijeen vinden.

Wie paté de foie gras koopt, mag wel opletten dat hij de echte krijgt, want ze wordt vervalscht met runder- of zelfs varkenslever. Bekend is de anecdote van den handelsreiziger, die, op een wantrouwende vraag van een zijner cliënten, toegaf, dat er ook paardevleesch in de pastei verwerkt werd. Maar, voegde hij er aan toe, nooit meer dan half om half. De klant proefde nog eens en toen deze vroeg, hoe of dat dan in zijn werk ging, antwoordde de vertegenwoordiger: nu, heel eenvoudig; we slachten dan een gans en dan een paard, dan een gans en dan weer een paard, enz.

Behalve in sandwiches zijn de Elzasser lekkerbekken sterk in allerlei andere bonnes bouches, als confituren, canapé’s, compotes, saucijsjes, slaatjes, kaas, enz.

Natuurlijk is de gewone burgerpot wel wat soberder dan het bovengenoemde menu, maar lekker is t eten altijd en zoetzure gerechten ontbreken niet vaak op

Sluiten