Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

DE ZWITSERSCHE KEUKEN.

De Zwitsersche keuken heeft natuurlijk haar Duitschen, Franschen en Italiaanschen kant. Ook is het voedsel der boeren weer geheel iets anders dan dat der stedelingen, gegoede burgers en vreemdelingen!

Het ontbijt der burgers bestaat meestal uit broodjes of Wackli, lang zoo smakelijk niet als Hollandsche, maar vaak origineel van vorm en . . . inhoud, b.v. Bimenbrot, pain de luxe-jes, waarin een gedroogde peer is verborgen; verder honing en soms jam, niet veel boter, daarbij koffie. Dit is het „Znüni” oftewel het „negenuurtje”. Hetzelfde gebruikt men op theetijd: „Zvieri”, het „vieruurtje”.

Het boerenbrood wordt doorgaans van roggemeel gebakken en ziet daardoor grauw. Het Walliser roggebrood, rond en plat van vorm, dat in de afgelegen dalen eens in de twee maanden gebakken wordt, is op ’t laatst zoo hard, dat er een sabel bij te pas moet komen om het te snijden. Een gewoon mes breekt er op en zelfs als het gesneden is, haalt men nog zijn verhemelte open aan de harde korst!

De warme maaltijd, midden op den dag, bestaat voor een groot deel uit meelgerechten, zooals spaghetti en haar variaties, Knödl (pittige meelballen) of hoe ze meer heeten, ravioli (deegpakjes met vulling) of dergelijke balletjes in de soep.

Groenten zijn duur, ieder kweekt zoo mogelijk met veel zorg wat in eigen tuin, o.a. mangold, een smakebjbe, gemakkelijke en voordeelige groente, waarvan bladmoes en stelen beide afzonderlijk te gebruiken zijn.

Wat rund-, varkens- of schapenvleesch en een zoet nagerecht voltooien het menu. Veel tijm, die welig in ’t wild groeit, en bieslook worden als kruiderij gebruikt.

Sluiten