Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

uit eigen boomgaard zonder suiker inkoken tot de jam zoo stijf is, dat ze in kistjes verzonden kan worden. Ze is dan ook goedkoóp en in de winkels klaar verkrijgbaar.

De boeren nemen meestal niets anders dan brood in fit, spek mee naar ’t land; van de varkens wordt reuzel, spek, worst en rookvleesch gemaakt.

Veel worden aardappelen gegeten, in stukken gesneden en gekookt in reuzel, waarin ui gefruit is, en water; met tomaten en roode en groene paprika’s.

Alle groenten worden opgediend in saus van reuzel en daarin gefruit meel en ui, aangelengd met water.

Verder worden alle mogelijke zelfgemaakte ,poedelen” in water gaargekookt en zoet of zout opgediend, b.v. met savoyekool en peper, of met geroosterde gnes en suiker, of met maanzaad en suiker; ofwel met hangop, zuren room en gebraden spek! Of ’t zelfde met eieren, zout en gemalen ham in plaats van spek.

Zoo vinden we eindelooze variaties op een eigenlijk heel klein répertoire: de gekookte meelspijs, en het vrij natte en vette mengsel van gekruid vleesch, groenten of aardappelen, of combinaties daarvan.

Een zeer oud gerecht is de Tarhonya. Waarschijnlijk was dit het bewaarbare voedsel, dat vroeger de zwervende Magyaren klaarmaakten om op hun tochten te gebruiken. Tegenwoordig wordt het in blik in den handel gebracht, men behoeft het dan alleen te warmen. Maar de herders in de Hongaarsche laagvlakten bereiden het nog zelf, drogen het in de zon en koken het voor het gebruik (in den Kaukasus, Mongolië, Perzië en op den Balkan treft men een dergelijk gerecht aan).

Tarhonya bestaat uit deeg van meel en eieren, tot korrels gemaakt. Met uien, vet en paprika toebereid, wordt het bij vleesch-ragoüts genoten. De herders nemen daarvoor dunne reepen, van murwgeklopt vleesch ge-

Sluiten