Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

sneden, die ook bewaarbaar zijn. Het klaarmaken gebeurt in een ketel (Bogracs), boven een open vuur gehangen.

Gulyas (gulasch of goelasch) is altijd een met uien en paprika bereid half-vloeibaar gerecht, waarin blokjes aardappel en meelklontjes worden meegekookt. Het vleesch is doorgaans rundvleesch of kip. Alleen Széklergulyas maakt hierop een uitzondering.

P ö r k ö 11 beteekent eigenlijk: gebrand of geroosterd. Dit gerecht is altijd dikker en de uisnippers hierin treden meer op den voorgrond.

Bij Tokany wordt het vleesch nog kleiner gesneden; soms worden paddestoelen, zure room, erwten of groenten meegekookt.

Paprikas zijn gerechten met paprika en room, vooral van visch, gevogelte, kalfs- of lamsvleesch. Yet vleesch deugt er niet voor.

Het traditioneele kerstmaal bestaat uit koolsoep, visch, koeken in hoefijzervorm met maanzaad of noten, Apfelstrudel, kerstgebak in allerlei vormen en Klösze (meelballen), met maanzaad en suiker bestrooid.

Korhelyleves (zuurkoolsoep).

Men kookt 1 pond zuurkool met zooveel mogelijk eigen sap en verder water, een halven ui en eenige rookworsten gaar. Dan fruit men meel in vet, tot men een dik, donkerbruin mengsel heeft verkregen, voegt daarbij paprika, zout en een geraspt knoflookteentje en mengt aan met de natte zuurkool. De worst, vóór het aanmengen uit de soep genomen, wordt in schijven gesneden en pas in de soep gedaan, als deze klaar is, dus het meel gaargekookt.

Deze soep wordt bij voorkeur ’s morgens vroeg genoten door hen, die een gevoel van katterigheid willen bestrijden.

Wat de pot schaft 4

Sluiten