Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Boonensoep met csipetke.

1^ pond witte of bruine boonen worden, na een nacht geweekt te hebben, opgekookt, dan afgegoten en met versch water, een stuk knolselderij, een stuk koolraap, prei, tijm en zout gaargekookt. Dan fruit men meel in vet donkerbruin, voegt daarbij paprika, 1 geraspten knoflookteen en wat zout en giet het boonenwater al roerende er bij, waarna men alles, met de boonen, kookt tot het meel gaar is.

Intusschen heeft men csipetke gemaakt door een deeg te kneden van 200 gr. bloem, 1 ei en enkele lepels water. Het stevige deeg wordt uitgerold tot \ cm dik, waarna men er kleine stukjes van plukt, die men in de kokende soep werpt. Komen ze boven drijven, dan zijn ze gaar en kan de soep opgediend worden.

Töltött paprika (gevulde groene pepers).

Men verwijdert uit de pepers alle zaadjes en adertjes, die heel scherp zijn, wascht ze, overgiet ze met kokend water en legt ze dan in koud water.

Nu maakt, men een vleeschvulkng, b.v. van 1 pond varkenslappen (op 12 pepers), die men maalt en vermengt met 1 ons rijst, iets zout en 3 lepels room. Vul de pepers niet te stijf. Kook een kilo tomaten gaar en zeef ze. Leg de pepers in een pan en overgiet ze met de tomatenpurée tot ze er geheel door bedekt zijn, met wat zout en peper, en kook ze zoo een uur lang. Fruit 1 lepel bloem in 1 ons vet lichtbruin, leng het aan met water, voeg de saus bij de pepers en laat ze zoo nog een poos doorkoken. Voeg dan nog 3 lepels room toe.

Tökfözelék (gekookte pompoen).

1 kilo pompoen wordt van het zaad ontdaan, geschild, gewasschen en in lange reepen van £ cm dikte

Sluiten