Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

gesneden. Dan zet men ze een uur in het zout om het water er uit te trekken en wringt ze dan uit. Intusschen fruit men ^ ons bloem in 1 ons vet lichtbruin, voegt een lepel gesnipperde ui bij en stooft de pompoen in deze saus. Daarna doet men er 1 lepel fijngehakt dillegroen bij en zooveel karnemelk, dat de smaak aangenaam zuur en het gerecht niet te nat wordt. Laat de pompoen gaarkoken, voeg nog 2 dl room toe en laat het gerecht daarmee nog even opkoken.

Salataföselék (stoofsla in saus).

1 kilo stoofsla wordt gewasschen, de kroppen in vieren gesneden en met kokend water overgoten. Terwijl ze uitlekken fruit men 2 lepels bloem met 1 ons vet en fruit een gesnipperden ui mee tot de snippers geel zijn. Voeg daarbij 1 theelepel paprika en wat water en laat de sla in deze saus zachtjes gaarstoven. Voeg dan 2 dl room en 1 lepel azijn toe en laat de sla hiermee nog even opkoken.

P ö r k ö 11.

Benoodigd: kilo vleesch (kalfs-, varkens-, kip,

gans, haas, ree), varkensvet, 6 uien, zout, paprika, tomatenpurée, groene paprika.

De gesnipperde uien worden in het heete vet geelgefruit; paprika, zout en het gesneden vleesch bijgevoegd. Laten stoomen, zoo noodig af en toe wat heet water opgieten. Als het vleesch half gaar is, 3 tomaten of tomatenpurée en de in schijven gesneden groene paprika bijvoegen. Als het vleesch gaar is, de pörkölt opdienen met rijst of aardappelen of tarhonya, en sla. Tien porties.

Sluiten