Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Lekvaros gombóc (aardappelbollen met pruimenjam).

1 kilo aardappelen wordt afgeboend en in de schil gaargekookt, vervolgens gepeld en fijngemaakt. Nu kneedt men een soepel deeg van de aardappelen met 350 gr. bloem en iets zout. Men rolt het uit tot 1 cm dikte, snijdt er vierkantjes van, legt op elk stukje een theelepel pruimenjam, en vouwt de vierkantjes dicht, in den vorm van een bolletje. Deze bolletjes worden in zout water gaargekookt, terwijl men 1 ons vet in de frituurpan heet laat worden. De bolletjes worden in het heete vet gewenteld. Dan fruit men \ ons paneermeel in \ ons vet goudbruin en bestrooit er de bolletjes mee.

Warm opdienen.

Makos tészta (deeglintjes met maanzaad).

Deze deeglintjes kunnen, omdat de bereiding ervan veel tijd en aandacht vergt, door de Hollandsche huisvrouw door lint-macaroni vervangen worden. De eigenlijke bereiding is als volgt: 1 pond bloem wordt gezeefd, dan maakt men er een kuiltje in, breekt daarin 2 eieren, voegt iets zout en zoo min mogelijk water er bij en verwerkt een en ander tot een stevig deeg, waarvan men 3 ballen vormt, die op de met meel bestoven plank toegedekt een kwartier moeten rusten. Daarna worden ze uitgerold op de bestoven plank, tot op 1 mm dikte. Vervolgens een poosje laten drogen en dan in reepjes van ca. 3 mm breedte snijden.

Dezereepenof de lintmacaroni worden nu bij gedeelten in kokend zout water geworpen en daarin gaargekookt. Dan laten uitlekken en op de vergiet koud water er over storten. Intusschen maakt men 1 ons vet beet in de frituurpan, rolt de lintjes daardoor en wentelt ze ver-

Sluiten