Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

DE ITALIAANSCHE KEUKEN.

Waardoor is de Italiaansche keuken zoo buitengewoon smakelijk? In de eerste plaats door het nauwgezet volgen der eerbiedwaardige tradities, welke stammen uit oude tijden, ouder nog dan de recepten der Romeinsche smulpapen ten tijde van het Keizerrijk, zooals die in het beroemde kookboek van Apicius bewaard gebleven zijn. Toen men alen mestte met menschenvleesch en de barbeel levend in een glazen pot op de eettafel kookte, toen men gerechten van pauwe- en papegaaietongetjes opdischte en slaven sneeuw van de Apennijnen liet halen om dranken te koelen, ja toen waren die tradities reeds tijdelijk in verval. Maar de Italiaansche keuken heeft zich hersteld en tot op heden wordt het koken er als een kunst beschouwd, evenals in Frankrijk.

De keukeninrichting is primitief en eerwaardig. Men kookt, tenminste op het platteland, op houtskoolvuren, bakt in leemen ovens en braadt aan het spit. De keuken lijkt misschien slordig, maar ze is dan ook het middelpunt van het huis en dient meteen als eetkamer. De muur is behangen met blinkend koperen (van binnen vertinde) pannen en potten; lange vlechten van uien en knoflook, slingers van gedroogde paddestoelen en pepers hangen van de zoldering naar beneden; in den hoek staan groote mandeflesschen en een groote, grauwe Parmezaansche kaas, waarvan men voor eiken maaltijd het benoodigde afraspt, dat in een houten kom met dito lepel of in een opklapbakje op tafel wordt gezet.

Want kaas wordt op elke „pasta” (meelspijs) en in elke soep gestrooid. In arme gezinnen bestaat het middagmaal uit niets dan zulk een pasta (spaghetti,

Sluiten