Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

maccheroni, fettucine), maar die is dan ook met vakkennis en toewijding van de beste grondstoffen klaargemaakt, en voldoet de huisgenooten volkomen. Oorspronkelijk schijnt het gebruik van spaghetti overgekomen te zijn uit China: een lid van Vasco de Gama’s reisgezelschap, Spaghetti genaamd, zag een Chineesche vrouw aan het strand een dergelijk gerecht koken; toen de Italianen het aan boord gingen klaarmaken, beviel het hun niet, totdat zij op het denkbeeld kwamen zeewater te gebruiken voor het koken. Bij hun thuiskomst maakten zij het naar Spaghetti genoemde gerecht in het vaderland bekend, waar men de deegpijpen en -linten thans in massa fabriceert. De beste soort wordt gemaakt van semolina, en deze bevat voldoende gluten om, nadat men het deeg van meel en kokend water door gaten gespoten heeft, buiten over rekken hangend te drogen (vandaar de omgebogen einden). De mindere soorten zouden breken en moeten daarom liggend drogen.

In elke provincie, in elke stad, maakt men de pasta weer anders klaar. En altijd is ze verrukkelijk, omdat er zooveel zorg aan de bereiding besteed wordt. Zelfs spaghetti „alla burro”, d.i. opgediend met niets dan boter, die in den heeten schotel smelt, heeft iets bijzonder fijns. — Altijd moet spaghetti zoodra ze klaar is, heet opgediend en aan tafel met de bijbehoorende saus vermengd worden; men doet dit laatste door ze voortdurend met lepel en vork om te werken, zoodat het aroma van de saus door middel van den wasem in de spaghetti trekt. Vervolgens eet men ze, door in den lepel, die links vastgehouden wordt, een hoeveelheid van deze lange wormen met de vork (in de rechterhand) zoo lang rond te draaien, tot men het kluwen met de vork naar binnen kan werken. Spaghetti „alla

Sluiten