Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

RECEPTEN UIT NOORD- EN OOST-AFRIKA.

Het dagelijksch voedsel der Arabieren in NoordAfrika bestaat uit koeskoes (bij de Berbers s o e k s o e). Dit goedkoope en voedzame gerecht bestaat uit maïsgries en maïsmeel (dus grof en fijn), welke men vermengt in een houten kom, de z.g. „djefna”, al roerend in dezelfde richting, terwijl men zout water bij giet, waardoor korreltjes ontstaan (•J liter water op \ pond meel). Dan gaat de koeskoes in een steenen zeef of „keskes”, die op een soepketel gezet wordt, ervan gescheiden door een natten doek. Zoo laat men de koeskoes een half uur stoomen op heet water (1 liter), dan wrijft men de klontjes fijn en herhaalt het stoomen.

Ten slotte wordt de koeskoes gebruikt met naar verkiezing gesmolten boter of schapenvet, kippenbouillon, vleesch, visch of groente, ofwel men maakt er een zoet gerecht van (misfoef).

Men kan de koeskoes ook gaarstoomen op soep, b.v. bij: M a r g a of M a h a m e s.

In den soepketel gaan 3 J liter water, een in stukken gesneden kip, 3 pond scbapenvleesch, 3 tomaten, 3 artisjokbodems, 3 pompoentjes (courgettes), 3 groene en 3 roode pepers, 1^ ons lange knolletjes, 1^ ons tuinboonen, 1^ ons kardoens, 2 groote uien, een lepel zout, een mespunt komijn, een lepel nagelgruis en 1^ ons erwtjes. Deze soep wordt, met de keskes er bovenop, 3 uren op een zacht vuur gekookt. Dan wordt de koeskoes op een schotel gestort en daaroverheen worden de stukjes vleesch en groenten gerangschikt. De soep gaat in de terrine terwijl vaak een gedeelte, met rijkelijk Cayenne-peper gekruid, voor de liefhebbers daarvan apart gehouden wordt.

Sluiten