Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

DE POOLSCHE KEUKEN.

De Poolsche keuken gelijkt zeer veel op de Russische.

Men herkent er Tartaarsche, Oekraïensche en Hongaarsche elementen in. Overigens hebben de zestiendeen zeventiende-eeuwsche vorstinnen, die van Fransche en Italiaansche afkomst waren, de fijne Poolsche keuken zoodanig beïnvloed, dat ze niet veel oorspronkelijks meer te zien geeft. In ’t algemeen gebruikt men vier maaltijden: ontbijt of sniadanie (spreek uit: sniadagnee) om 8 uur, middagmaal of o b i a d (spreek uit: obiade) om 1 uur (of om 4 uur); thee of p o d v i e crorek (spreek uit: podvietschorek) om 5 uur, en avondeten of k o 1 a c j a (spreek uit: kolatsia) om half 8.

In de thee, die aan het ontbijt en overal als halfelfje gedronken wordt, gebruikt men room.

De burgerpot geeft aan het middagmaal soep (vaak met zuren room), groente, vleesch (vaak hachée) en aardappelen, gefrituurd of met spek, ’s zomers sla met room, tot slot een zoet nagerecht. Voor koude soepen wordt vaak gerookte visch gebruikt.

Aan het avondeten gebruikt men aardappelen met spek en melk, 9s winters ham en worst, eieren en meelkost, tot slot thee met citroen of met room.

Evenals in Rusland is de voornaamste groente kool; ook hier gebruikt men veel paddestoelen en veel boekweitgort; ook hier bereidt men kwas van bieten (met heele aardappelen en paddestoelen!). Het dagelijksch voedsel op het land bestaat uit verschillende combinaties van aardappelen, kool, grof

Sluiten