Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

met honing worden bestreken en in maanzaad-olie gebakken.

Bij de gerechten voor Kerstavond (24 Dec.) mag geen melk of boter gebruikt worden. Daarom gebruikt men alleen water en oHe; ook de kool, met paddestoelen, wordt met obe klaargemaakt. Pas den volgenden dag doet men zich te goed aan kerstbrood, van bloem en melk bereid.

Karper.

De visch wordt uitgehaald en van binnen zoowel als van buiten met verdunden azijn gewasschen; het bloed wordt opgevangen.

Dan snijdt men den karper in stukken, die men inzout en een uur laat Uggen. Vervolgens kookt men het bloed met water, zout, gesnipperde ui, stukjes selderijwortel, peen en petersebewortel, en wat azijn, op. Een citroenschilletje en eenige peperkorrels laat men in een zakje meekoken. Dan voegt men er bij: wat gebroeide en gepelde amandelen, in reepjes gesneden, groote rozijnen en gehakte walnoten. Ten slotte moet de visch, met zout en suiker naar smaak, in dit mengsel gaarkoken. Dan legt men de stukken visch op een schotel, raspt wat harde, gekruide koek in de saus om deze dik te maken, laat ze nog eens opkoken en giet ze over de visch, die men met rozijnen, amandelen en noten versiert. Het gerecht kan warm of koud gebruikt worden.

Chtodnik (koude soep met room).

Men snijdt 3 ons jonge biet in ruitvormige plakjes, ook het loof en de stelen worden kleingesneden. Dan kookt men beide in J Hter zout water. In blokjes snijdt men 2 komkommers, 1 ons geroosterd of ge-

Sluiten