Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

braden kalfsvleesch en evenveel gekookte magere ham. Twintig kreeft-staarten worden kleingemaakt. Drie lepels uitspruitsels van uien worden fijngehakt. Dan klutst men \ liter zuren room met \ liter melk, voegt daarbij de bieten met hun nat en alle overige bestanddeelen van de soep, met wat zout.

De soep wordt koud bewaard en opgediend met een stuk ijs in elk bord. In de zomerwarmte is deze soep een geliefkoosd gerecht.

Flaki-gospodavskie.

Men laat anderhalf kilo ossepens en darm blancheeren in zout water. Dan zet men ze met versch water op en laat ze zachtjes koken. Daarna zet men ze een nacht in ijskoud water. Den volgenden dag snijdt men ze in heel kleine stukjes, doet deze met 2 ons mergpijpen in een groote pan, doet er tweemaal hun eigen hoeveelheid aan water bij en voegt er eenige peperkorrels, een laurierblad, venkel en marjolein bij. Na een uur zachtjes koken komen er nog worteltjes, peterseliewortel, uien, stukjes selderij en prei bij (samen 8 ons). Het mengsel moet nog blijven koken tot deze groenten gaar zijn. Dan voegt men nog £ ons boter, 20 gr. bloem, een theelepel marjolein en een theelepel gemberpoeder toe.

Het gerecht wordt opgediend in een diepen schotel, versierd met balletjes (pulpety), die als volgt worden klaargemaakt:

120 gr. rauw rundemiervet, 50 gr. bloem en 75 gr. oud wittebrood worden met een ei, wat witte peper, gemberpoeder en marjolein gestampt en doorgekneed, met zooveel bouillon als noodig is. Hiervan vormt men balletjes zoo groot als soepballetjes, die men in bloem

Sluiten