Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

DE RUSSISCHE KEUKEN.

De Russische keuken vertoont reeds verschillende Oostersche kenmerken. In de eerste plaats de toewijding die het klaarmaken van de meestal ingewikkelde recepten vereischt — daarvoor behoeft men tijd en geduld. Voor den Rus, evenals voor den Oosterling, is de voedselbereiding een min of meer religieuze aangelegenheid, die een nauwgezet volgen van de traditie vereischt.

Ook een Oostersch kenmerk is de voorliefde voor zoetigheden. Allerlei soorten marmelade worden door de huisvrouw zelf gemaakt en bij het brood (niet er öp) genuttigd.

Zonnepitten zijn een algemeene lekkernij. Vooral de vrouwen knabbelen ze voortdurend en dragen er dan ook een zakje vol van bij zich.

Een typisch Russisch middagmaal begint met ’n uitgebreide hors d’oeuvre, gelijk de Zweedsche. Dan volgt altijd soep, waarbij vaak kleine croquetjes opgediend worden, daarna een suhstantieele schotel en ten slotte een nagerecht, waarbij veelvuldig van compote gebruik wordt gemaakt.

Gedroogde paddestoelen worden den geheelen winter door gegeten.

Het eigenlijke menu bestaat dan b.v. uit: gribnaja lapscha (soep);

rijstcoteletten; pudding van witte kaas; of:

borsch met kasja (het gebruikelijke volksvoedsel) lapsjevnik;

kloekvennuj kisjel (veenbessen met melkbrij); of:

Sluiten