Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Afzonderlijk worden 7 fijngehakte paddestoelen gaargekookt. Dan worden beide kooksels vermengd en 1 lepel meel en 1 lepel boter toegevoegd.

Koken tot het meel gaar is.

Grenki iz kasji.

Dit gerecht wordt gemaakt van in water gekookte boekweitegort, flink dik. Het bekoelde deeg wordt uitgerold, in driehoekjes of vierkantjes gesneden, welke men in geklopt ei en vervolgens in paneermeel rolt en daarna in paneermeel bakt.

Deze grenki worden geserveerd bij wijze van croütons.

Rozenj am.

Van pas ontloken wilde (rosé) rozen plukt men de bloemblaadjes en snijd er de gele puntjes af; 1 pond blaadjes wordt in een vergiet met kokend water overgoten, waarbij men de blaadjes met een lepel omlaag drukt. Daarna zet men de vergiet in ijskoud water, al roerende. Dit wisselbad 3 maal herhalen, daarna de blaadjes uitknijpen. Ze moeten dan knapperig zijn. Het sap van 2 citroenen en 1 glas vruchtensuiker worden nu door elkaar geroerd. Dan opkoken met de rest van de suiker (in ’t geheel 2 pond) en wat rozenwater of gewoon water. Afschuimen, de rozenblaadjes toevoegen en op een zacht vuur koken tot de blaadjes niet meer boven komen. Indien de geur te zwak is, kan men 2 druppels rozenolie toevoegen.

K w a s (witte).

Men snijdt 4 citroenen ongeschild in schijven en verwijdert de pitten. Hierover giet men 5 liter kokend water en dekt af met een doek. ’s Avonds voegt men 25 gr. gist, 1^ kilo suiker, 3 lepels tarwemeel en 18 liter

Sluiten